Wat doen wij?


Stichting vleermuisopvang Oss

Wat doet de stichting?

De stichting vleermuisopvang Oss vangt vleermuizen op die hulp nodig hebben. Dit kan gaan om dieren die gewond zijn geraakt en of jonge dieren waarvan de moeder niet meer te vinden is.

Vleermuizen zijn beschermde dieren. Om ze nog beter te beschermen vangen we de gewonde dieren op om ze een tweede kans te geven. Zo proberen we de natuur een handje te helpen.

Stichting vleermuisopvang Oss vangt dieren op met verwondingen die door verschillende oorzaken zijn ontstaan. Met behulp van (indien nodig) medicatie en rust proberen we deze dieren weer op de vleugels te krijgen,  zodat ze terug kunnen naar de plek waar ze horen. Buiten, waar ze kunnen vliegen. Jonge dieren die gevonden worden, proberen we groot te brengen en zodoende met een groepje soortgenoten uit te zetten. Tegen de tijd dat ze goed kunnen vliegen, zijn ze niet meer tam en vaak al weer helemaal verwilderd.

Het vrijlaten van de dieren gaat niet zomaar. De opvang heeft een vliegkooi waar de dieren op krachten komen. Daar leren ze weer opnieuw vliegen en gaan met een goede conditie weer de vrije natuur in. 

Zo vangen we jaarlijks tussen de 80 en 100 dieren op. Een deel hiervan gaat het niet redden. Vaak maken we gebruik van een soft release, zolang de dieren nog terug komen, is er voedsel en onderdak voor ze. Soorten die voorkomen op andere plekken gaan naar gebieden waar hun soortgenoten te vinden zijn. Zo komt elk dier terug in zijn of haar habitat.

  


foto Paul van Hoof (Paul van Hoof Natuurfotografie)

Jonge dwergvleermuis van nog geen week oud

Hieronder  kun je voorbeelden zien die in de opvang hebben plaatsgevonden.